Sneaker History – Stan Smith

Historien om Stan Smith

 

Det är inte många som inte hört namnet Stan Smith, om än av olika anledningar. Har man koll på sin tennis är det oundvikligt att missa detta namn. Det som tillhör USAS´s en gång absoluta No 1 tennisspelare. Nu talar vi om 1970-tal här. Med två mästartitlar i Gran Slam turneringen och sedermera flera tillfällen på prispallen, både i singel och dubbel blev han ett namn att räkna med långt utanför tenniscourten. I synnerhet som att sporten trendade på 70 -och 80-talen. Det var när det gick från att vara en sysselsättning för överklassbrats till en sport som gav alla med talang en väg in oavsett bakgrund. Även om prispengarna på den tiden inte ens var i närheten av vad det är idag (eller kanske just därför).

Med den förutsättningen såg adidas en möjlighet att nå ut till en helt ny marknad utanför Europa. Om man kunde få till ett colab med Stan Smith skulle USA-marknaden öppnas upp. Och OM det gjorde! För det är troligtvis det som de allra flesta skulle relatera namnet Stan Smith till idag, nämligen SNEAKERS! Vad inte många vet däremot är att den klassiska designen som avbildas i ett par Stan Smith sneakers inte var ny. Modellen gick tidigare under namnet adidas Robert Haillet efter den franska tennisspelaren. Första gången de lanserades var så tidigt som 1963 och den var designad av Horst Dassler, sonen till adidas grundare, samt Haillet själv. Men när Haillet valde att lägga sitt professionella racket på hyllan vände adidas således blickarna mot USA och nästa stjärnskott inom sporten. Skon var ju fortfarande högst aktuell. Med facit i hand så skulle troligtvis dessa retrokicks inte haft den status de har idag om man hade valt att lägga ner den för gott. Och det var ju verkligen tur för oss efterkommande generationer att de inte gjorde det.

Idag är dessa ikoniska retro sneakers så vanliga att det vore ganska förvånansvärt om du inte sett ett par komma gåendes någonstans nyligen.

Trots att Stan Smith himself lade ner sin tenniskarriär 1985 ser man folk strutta omkring i dessa klassiker än idag. Kanske mer idag än någonsin tidigare. Faktum är att skorna sålde inte så jättebra under en lång period. Det var t o m så att adidas själva plockade bort Stan Smith från hyllorna 2012. Lyckligtvis kom de på bättre tankar och återintroducerade dem 2014 under pompa och ståt. adidas använde sig flitigt av kampanjer på sociala medier och man lät även andra populära kändisar ha sitt porträtt på plösen istället för Stan Smiths vanliga gamla glada nuna. Ellen DeGeneres är ett exempel på detta. Även andra High-End designers har gett sitt bidrag till sneakern. Bl a namnkunna personer som Kazuki Kuraishi, Raf Simons och Alexander Wang. Pharell Williams designade sin variant av handmålade varianter.

Idag är dessa ikoniska retro sneakers så vanliga att det vore ganska förvånansvärt om du inte sett ett par komma gåendes någonstans nyligen. Men är det på ett ställe de inte syns till alls (längre) så är det faktiskt på tennisplanen. Detta till trots att det var hit de ämnade att vara i första hand när de lanserades. Å andra sidan, tittar man på hur hårt och strategiskt adidas (och alla andra brands också givetvis) jobbar med forskning och utveckling, framförallt med funktioner, så finns det idag andra mycket bättre lämpade skor för respektive sport. I och för sig gästas ibland gamla klassiska ikoner av någon sådan modern funktion. Stan Smith Boost är ett ypperligt exempel på det. Retrodesign med framforskad responsiv stötdämpning. Hur underbar kombo är inte det för den som har svårt att kompromissa med sig själv? Man kan alltså inte förbise det inflytande Stan Smith gjort för adidas. Om man nu bortser från Tennisen.