Interview – Sir_Pierre sneakerhead

Idag tar vi ett snack med Sir_Pierre. Bloggaren som för tio år sen tröttnade på att sneakerkulturen i Sverige var så tråkig att han kände sig tvungen att starta en blogg om ämnet (samt lite andra topics) för att delge sin bild om sneakers väcka engagemang. På frågan om han skulle kalla sig själv sneakerhead svarar han att han nog skulle kvala in som Top 5 sneakerhead i Sverige.

Läs mer om Sir Pierre här och följ honom på Youtube och Instagram.
Det första man undrar är ju såklart: Hur många par har du?

Haha den frågan får jag typ varje dag! Jag har inte räknat dem på flera år men alltså säger jag 600 e det nog 200 för lite egentligen, men sist jag räknade var det typ 550 o jag måste ha köpt 200 par sen dess. Säger jag 600 så ljuger jag åtminstone inte.

Minns du ditt första par?

Jag minns när jag var jätteliten och Converse All Stars inte fanns i min storlek. De fanns inte ens i banstorlekar på den tiden men jag skulle tvunget ha dem ändå, då satt jag typ barnvagn – så liten var jag (skratt). Men att gå från att köpa ett par skor för att jag verkligen behövde det till att köpa ett par bara för att unna mig ett par extra, alltså när jag tänkte…shit de här var feta, de här vill jag ha! Det var när jag såg ett par Chris Webber Nike Air Max Sensation och köpte dem. 1995 tror jag det var.  De snackade om mina skor på hela skolan.

När började du inse att du är en samlare?

Det gick rätt snabbt utför därefter -95 för har man väl fått den uppmärksamheten för ett par skor (mina Chris Webber Nike Air Max Sensation kostade typ 2000 redan då för 23 år sen) och hela skolan snackade om att man hade ett par nya skor blev man boostad. Under den tiden fick jag också kontakt med Intersport på Mobilia. Butikspersonalen där var själva basketintresserade så de hade ju bra koll på skomodellerna. Det var samtidigt som Air Jordan XI, Reebok Shaqnosis och Nike Air Max Uptempo kom, då satte man sig in i skor på ett helt annat sätt än tidigare. Den var grym den affären! Själva samlandet skulle jag nog vilja påstå började någon gång under gymnasiet. Det var när någon sa: Shit, du har ju nya skor varje dag som jag tänkte; Ahmen ja, det har jag nog alltså.

Vad urskiljer en sneakerhead från andra?

Ja alltså, det finns ju olika sätt att se det. Som en OG skulle jag vilja påstå att om man inte känner till historien om den eller inte är intresserad, då är man inte riktigt någon sneakerhead. Men det behöver såklart inte nödvändigtvis vara så. Vissa skulle säga att om du inte är redo att betala resell, då är man ingen sneakerhead, men där är jag helt tvärtom. Jag hatar att betala resell! Andra skulle säga att om du inte är redo att köa för ett par skor, då är du inte riktigt en sneakerhead. Det är ju olika sätt att se på det. Men jag skulle vilja säga att en riktig sneakerhead är man när man verkligen bryr sig om sina skor, pluggar på lite om historien.

– Så kärleken till skorna, är det det som skiljer?

Jo men så är det nog, det räcker faktiskt. Om man tänker mer på skor än vad andra gör, då är man en sneakerhead.

Hur långt hade du själv gått för ett par riktigt feta sneakers?

Jag skulle aldrig hålla på att campa i flera dagar utanför någon butik men köat har jag ju såklart gjort. Suttit och frusit en hel natt, kallt som fan tyckte jag det var haha. Sen har jag rest till NYC för att jaga skor, jag hade gärna rest till Japan också för den delen, där finns ju helt andra skor än vad man hittar här. Allt beror helt på vad man har råd med givetvis, jag hade gärna rest världen runt om det fanns möjlighet. Det är ju bara roligt!

Har du någon absolut favoritmodell?

Det där tänker jag på nästan varje dag och det är tre modeller som sticker ut och de är nästan same same. Det är Air Force 1 High, Jordan 1 och SB Dunk High. Men ska jag lägga till någon utöver de tre så jag också ett stort fan av Lebron 12orna.

Det e lite från dag till dag hur man känner.  Men ska säga några som alltid funkar som verkligen är skön är Jordan 1, det är inte den äldsta av de tre men det den kom -85, så den har några år på nacken.

Vissa skulle säga att om du inte är redo att betala resell, då är man ingen sneakerhead, men där är jag helt tvärtom. Jag hatar att betala resell!

Ok, måste ställa den här frågan till dig. Hur känner du för fläckar på sneakers?

Haha detta lär bli ett långt svar. Mitt liv innan var som så att jag tog jag på mig ett par skor beroende vad jag skulle göra just den dagen. Skulle jag o mina vänner sen ut någonstans så åkte jag hem och bytte skor, skulle vi grilla, ja då åkte jag hem och bytte för det, beronde på väder osv. Men sen Crep Protect kom in i mitt liv är det problemet löst helt och hållet faktiskt.

– Haha jasså varför det?

Jag behöver inte bry mig, får jag fläckar så jag tvättar av eller så gör det att smutsen bara rinner av och det fungerar på alla skor. Det har förändrat jättemycket för mig. Det har botat mycket ångest kan jag säga.

Om du hade möjligheter att tillverka ett par sneakers, vad hade du skapat?

Det är en jättesvår fråga, men absolut en hög modell, jag tycker inte om låga modeller. Typ Jordan 1, förmodligen i mocka, gärna i en monokrom stark färg. Det låter kanske tråkigt om man nu skulle ha oändligt med resurser att skapa vilken man vill.

– Jaha ok, så bara enfärgat?

Jag älskar enfärgat! Helst starka färger. Det gör det dessutom enklare att välja för någon med så mycket beslutsångest som jag kan ha. Jag var t ex rätt så sen med NikeID för där var för många valmöjligheter. Jag kunde sitta hela nätter och pilla och ändra, lägga till och ta bort o ha mig, tills Nike helt plötsligt tog bort ett tema för att byta ut den mot något annan.

Det dyraste paret du äger?

Det dyraste paret i vad jag betalat i pengar är inga sneakers utan ett par Gucci loafers som gick på 14-15 000. Men det paret som är värt mest pengar, alltså som stigit i värde sen jag köpte dem är ett par Air Jordan 1 ”Banned” som jag använder när jag typ tvättar bilen eller när det regnar.

Är samlandet något man kan tjäna pengar på?

Ja absolut, men det är också det som har blivit ett problem för oss gamla sneaekerheads som hållit på länge. Det är därför vi är emot resell. De personerna har ju märkt att om de står och köar en hel natt så kan de tjäna massa pengar på folk som har intresset men inte möjlighet att göra det. De är ju verkligen inga sneakerheads, de ingår i en helt annan kategori. Eller kolla på Mayor som hyr ut sina samlarskor till Nike om det ska ha något event eller någon utställning. Nike själva har inte ens de modellerna kvar i sina arkiv så då får han komma istället.

Vad tror du branschen är på väg någonstans?

Ja det e ju nånting som man undrar hela tiden om man tycker sig se förändringar. Tittar man på Nike så har de varit ensamma på tronen väldigt länge. Nu har de börjat bli hotade av adidas vilket jag tycker är bra för Nike har tappat i kvalitet de senaste åren. När de väl släpper någonting med bra kvalitet så kostar det dubbelt upp. Ta en Jordan som kunde kosta typ 1600 kronor för några år sedan skulle gå på 2500 kronor idag. Så Nike behövde hot underifrån. Det är jättekul att adidas kommer upp sig. Innan var det ju så att man antingen var ett Nike-fan eller adidas-fan vilket jag tycker e jättelöjligt. Tycker man om sneakers så tycker man om sneakers oavsett vad det är för märke. Retrotrenden kommer alltid vara inne, helt klart. Men när adidas kallade NMD en OG Retro ett år efter releasen då blir det lite tramsigt. Sen måste jag ju säga att det är jättekul att Under Armour helt plötsligt kommer från ingenstans! Även om det inte är tar en jättestor del av på marknaden så finns de där.

Jordan eller Yeezy?

Jordan inget snack, köpte ett par Yeezys en gång för att testa vad hypen was all about och jag tyckte verkligen inte det var något speciellt alls. Köpte en sån där stövelaktig Yeezy Boost 750 för 5000 kr.

Några tips till nya sneakerheads?

Ta hand om dina skor! För det är jätteroligt att kunna ta fram ett par fem år gamla skor och så ser det nya ut fortfarande. Även om du bara har tre eller fem par skor, ta hand om dem så de ser snygga ut! Något som är jättehypat nu och som alla kids har och sliter ut dem. Men tänk om du kan ta fram dem fem år senare i bra skick!

Så Nike behövde hot underifrån. Det är jättekul att adidas kommer upp sig.

Vilket var ditt senaste par sneakers som du köpte?

Ja, det kommer jag inte ens ihåg, var är vi nu … februari…Alltså det känns som jag köper ett eller två par skor i veckan. Jag vet inte, men det jag har på mig nu är rätt så nya, de har jag haft nån månad Air Jordan 6 ”Gatorade”

Vilken är din favoritbutik?

Jag hade länge Nike Town i NYC som ett goal men jag blev faktiskt väldigt besviken! De hade knappt några basketskor alls, bara massa fotbollsskor och NFL. Det var mycket fokus på annat, de hade lite basketskor på ovanvåningen men det var verkligen inte mycket. Annars skulle jag vilja säga always support your local dealers så FOOT STREET absolut. Men ska man handla skor på nätet så gå till nike.com. Säg att ett par Jordan ska släppas en lördag klockan nio så är det ju där de släpps först, sen släpps det kanske kl tio, elva på andra ställen om man inte lyckats få tag på dem där. Men annars är FOOT STREET jättebra, börja där.